23948sdkhjf

Moderaterne vil mærke usund fabriksmad i supermarkeder

Regeringsparti vil mærke ultraforarbejdede fødevarer, som medfører større risiko for sundhedsproblemer

Det kan være svært at finde på dagens aftensmad, købe ind og at vælge de sunde produkter. Derfor vil Moderaterne mærke ultraforarbejdede fødevarer, som kan være svære at udpege.

Det dækker over mad, som er industrielt fremstillede og ofte indeholder en lang række ingredienser som farvestoffer, emulgatorer og fortykningsmidler.

- Vi foreslår et mærkat på de fødevarer, som er særligt usunde for os. Det handler om, at vi i dag ved en del mere om, hvordan ultraforarbejdede fødevarer påvirker vores helbred, siger Rasmus Lund-Nielsen (M), der er formand for Sundhedsudvalget.

Blandt andet Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen har foreslået en mærkningsordning, fordi borgerne i stigende grad spiser mad, som er lavet på en fabrik frem for i eget køkken.

Selv om det er nemt, bekvemt og til tider billigt har det en stor betydning for sundheden ifølge læger. Varerne kan holde sig længe i butikken og hjemmet, hvilket gør det til et nemt alternativ for mange.

Moderaternes Rasmus Lund-Nielsen er uddannet psykolog og har en særlig interesse for emnet.

- Tarmbakterierne påvirker vores mentale sundhed, og der er en del forskning, der nu peger på, at nogle af de tilsætningsstoffer, som er i de ultraforarbejdede fødevarer, kan gå ind og forstyrre vores tarmbakterier, siger Rasmus Lund-Nielsen.

Ultraforarbejdet mad kobles til overvægt, hjerte-kar-sygdomme og kræft og medfører en større risiko for sundhedsproblemer.

De er ikke nødvendigvis sundhedsskadelige, men generelt indeholder en stor del af dem for få fibre og for meget fedt, salt og hurtige kulhydrater.

Det er et relativt nyt begreb, som først for nylig er blevet en del af den offentlige debat.

Forslaget er ikke afstemt med regeringen, men Socialdemokratiet ser positivt på det ifølge sundhedsordfører Lea Wermelin.

- Danskerne skal blive klædt bedre på omkring de ultraforarbejdede fødevarer, som vi allerede har sat penge af til, og så skal vi selvfølgelig videre med de næste skridt

Problemet er, hvis endnu et mærke øger forvirringen ifølge Wermelin.

- Vi ved godt, at der er noget, der er sundt, og noget, der er usundt. Spørgsmålet er, skal vi så have et nyt mærke, eller skal man gå efter Nøglehulsmærket, som vi kender i forvejen, siger hun.

Moderaterne foreslår, at supermarkeder placerer de ultraforarbejdede fødevarer, så de bliver mindre synlige og tillokkende. Lige nu står de især ved kassen og andre prominente steder i butikkerne ifølge partiet.

Partiet vil forske i fødevarerne og lave oplysningskampagner, som skal give borgerne en større viden om ultraforarbejdede fødevarer.

Partiet anslår, at en mærkningsordning vil koste ti millioner kroner.

Det kan være svært som forbruger at gennemskue, hvad der kan være ultraforarbejdet. Det er som regel mad med mange ingredienser, som kan holde sig længe.

Det kan været morgenmadsprodukter, kiks og industriproduceret kage, sodavand, fastfood, færdigretter og kødpålæg som spegepølse, leverpostej og bacon.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078